Är det inte ganska intressant att vissa ämnen år 2016 fortfarande är tabubelagda?
Ta nu kvinnans mens till exempel. Det är något som 50% av jordens befolkning har att göra med under största delen av sitt liv, så varför ska det hyschas och tystas ned?
Jag kommer ihåg att jag läste om en kvinnlig idrottare på hög nivå som gick genom alla olika tester och kontroller för att ta reda på hur träningen skulle optimeras på bästa sätt, för att prestationen under tävling skulle vara optimal. Och det enda som inte undersöktes om hur påverkade prestationen var mensen. (Kommer nån ihåg vilken idrottare artikeln rörde sig om får ni gärna berätta).
Men roligt nog har man gjort en ny studie om hur menscykeln påverkar kvinnors idrottsprestation i Umeå Universitet – studien hittar du här. Målet var att ta reda på hur man kan optimera kvinnors träning utan att öka träningstillfällena. Man delade in 59 kvinnor i två grupper, som tränade benen exakt likadant under 4 månader, 5 gånger i veckan. Den enda skillnaden var att man tränade på olika dagar i menscykeln.
Resultatet man kom fram till var väldigt intressant. De två första veckorna i menscykeln fick man mycket bättre resultat än de kvinnor som tränade de två sista veckorna i menscykeln. Man såg förbättringar i muskelkraft, muskelstyrka och muskelmassa, utan några negativa aspekter alls.
De flesta av oss tjejer tränar ju någorlunda jämnt över en månad, med lika många träningstillfällen per vecka. Och det är helt ok. Men det kan vara intressant att veta att du får mera ut av samma benträning om du tränar de två första veckorna i menscykeln. Speciellt intressant är det ju för den som tränar på en hög nivå och vill få ut så mycket som möjligt av träningen, utan att öka träningsmängden.
Det skulle förstås vara roligt mer flera liknande studier som kunde bekräfta resultatet, och framför allt flera studier om kvinnors menscykel, som inte bara mäter styrketräningens för benen. Men att man gjort studien är ett stort plus i alla fall och definitivt ett steg i rätt riktning.